Det var sjovt!
Sådan lød råbet fra vinderbåden, Xmeralda fra Skive, da den klokken 14.04.02 strøg over målstregen ud for Virksund Odde – 15 sekunder og en enkelt bådslængde foran løbets nummer to.

Fransgaard Cup 2014 Resultat

Og det var sjovt.

Mange har sammenlignet kapsejlads med at stå i et koldt brusebad og rive 100-krone-sedler i stykker.
Dette års Fransgaard Cup opfyldte i hvert fald det første krav – idet hele sejladsen blev afviklet i styrtende regn.
En halv time efter de første fire både var sendt afsted på den knap 22 sømil lange distance kom regnen i stor mængde, og den holdt sig til den sidste båd var kommet i mål. Så brød solen gennem skyerne, og vi fik den flotteste sensommerhimmel til præmieoverrækkelsen.

FLOT SEJLADS

Trods de lodrette ”bølger” blev det en rigtig flot sejlads med en stabil vind fra sydøst, der gav sejlerne en lækker slørsejlads fra startlinje til slutmærket ved Teas Have øst for Knudshoved.
Derfra hjem til Virksund på et lækkert krydsben, der også gave fine forskydninger i feltet og gode nærkampe i det disede vejr.

ET HAVARI

Den sidste del af profetien (den med 100-krone-sedlerne) blev heldigvis kun til virkelighed for en enkelt sejler, nemlig Steen Nielsen fra Skive.
Han skulle som den sidste starte i sin smukke Molich X Meter, og kom flot afsted på slør-benet. Men han dukkede ikke op igen til forventet tid. Dommerne på land undrede sig, men pludselig kom det slanke skrog humpende forbi med en knækket mast.
Besætningen forklarede efter sejladsen, at de under et krydsben havde strammet bakstaget op, og pludselig bøjede masten sig langsomt og helt udramatisk bagover i salingshornenes befæstning, og lagde sig ned i cockpittet. Metaltræthed, lød dommen fra besætningen, der nu lægger Molich’en på land til næste år.

UVIS FREMTID

Selvom sejlerne var begejstrerede – og flere udtrykte at de ville komme igen næste år – var der altså kun 14 både tilmeldt, og 13 mødte til start.
Det er meget tæt på smertegrænsen af, hvad man kan forsvare overfor både sponsorer og arrangører.
Derfor må de to arrangerende sejlklubber gøre op med sig selv, hvad man vil med Fransgaard Cup. I den forbindelse er det jo tankevækkende, at Viborg Sejlklub – der har to mand i kapsejladsudvalget – ikke stiller med en eneste båd.
Af de 14 tilmeldte kom de otte fra Virksund, fire fra skive og to fra Hvalpsund – men altså ikke en eneste fra HJarbæk.