En god præstation ved årets sidste ligastævne kunne ikke forhindre nedrykning. ”Men vi kommer igen”, erklærer jan Gudiksen, gast på Skives ligabåd.

I den forløbne weekend deltog Skive Sejlklub i sæsonens sidste stævne i Sejlsportsligaen, der er dansk sejlsports nye, store satsning på at skabe en superliga på vandet. 18 sejlklubber fra hele Danmark var samlet ved sæsonafslutningen i Aarhus, hvor det skulle afgøres, hvem der er Danmarks bedste sejlklub 2014. Båden, der kapsejles i, er en J/70. Det er moderne sportsbåd med tre-fire besætningsmedlemmer.

“Skive Sejlklub var en af de første klubber, der tilsluttede sig det nye ligakoncept, der er noget af det mest nyskabende i dansk sejlsport de seneste mange år. Sejladserne foregår tæt på land, så det er let at følge med og heppe på ens hold – også selvom man er ny inden for sejlsporten. Det måtte vi bare støtte op omkring,” siger Ulrich Maagaard, formand for Skive Sejlklub.

Kæmper for klubben og byen

“Sejlsportsligaen er det danske mesterskab for klubhold, og det er noget helt specielt ved at stille op for sin lokale klub. Normalt er det kun ens egen besætning, man kæmper for. I ligaen bærer man klubbens og byens navn, og det kan både mærkes på den lokale opbakning og på det ekstra pres, der hviler på ens skuldre,” forklarer Søren Løfberg-Poulsen, der var skipper for Skive i weekenden.

I Sejlsportsligaen er der seks både på banen ad gangen. De 18 klubber møder hinanden på skift efter et format, der kan minde lidt om fx speedway.

Skive Sejlklub har haft tre forskellige hold af sted til de i alt fire stævner i sæsonens løb. Weekendens nye besætning fik en enkelt 1. plads foruden flere 3. og 4. pladser hen over de i alt ti sejladser. Ofte lå båden til top 3-placeringer, men de manglede træningsmuligheder kostede dyrt kort før målstregen, da den lette vind i Aarhus krævede et bedre kendskab til båden. De vanskelige forhold med mange vindspring vendte op og ned på feltet den ene gang efter den anden, så intet var sikkert, før båden havde krydset målstregen. Ofte var der kun få sekunder imellem bådene på den korte og intensive bane.

Sæsonens bedste resultat

Skive Sejlklubs præstationer i Aarhus rakte til en 13. plads ved stævnet – et opmuntrende resultat og klubbens klart bedste i sæsonens løb. Bare én bedre placering under stævnet, ville have sendt dem i top 10. Desværre rakte det ikke til at redde klubben fra nedrykning. Placeringer som 18, 16 og 18 ved de tre tidligere stævner betød, at Skive Sejlklub sluttede ligasæsonen på en samlet 18. og sidsteplads. Skive må derfor sammen med de fire øvrige klubber i bunden vinke farvel til Sejlsportsligaen i denne omgang.

“Vi har mange dygtige sejlere i Skive, og Sejlsportsligaen vil få stor betydning og skabe vækstmuligheder i vores miljø. Så det er vigtigt for at os at bevare og videreføre den gejst, som ligaen har skabt i klubben,” siger Jan Gudiksen, gast på båden ved Aarhus-stævnet.

Håb om 2. division

Dansk Sejlunion håber at skabe grundlag for en 2. division i 2015. Hvis det lykkes, så kan Skive Sejlklub fastholde sit ligafokus – og arbejde målrettet på at sikre sig oprykning til Sejlsportsligaen.

“Vi skal evaluere vores arbejde og træning op til stævnerne, og vi skal have lagt en strategi for, hvordan vi står stærkest muligt, når vi igen får chancen for at komme tilbage i ligaen. Skive har potentialet til at nå top 5, og det kan både få sponsorer og nye sejlere op af stolene, ” siger Jan Gudiksen.

Titlen som Danmarksmester 2015 blev ganske suverænt vundet af Hellerup Sejlklub, mens der til det sidste var tæt kamp om 2. og 3. pladsen.

“Det kan godt være, at de andre klubber kunne stille med flere sejlere, der har vundet DM-, EM-, og VM- medaljer. Men vi kommer igen! Skive både vil og kan lave flotte sejlsportsresultater,” fastslår Jan Gudiksen.

Der skal lyde en stor tak til Hancock, Moland og Maritim Center Skive, der var med til at gøre ligaeventyret muligt for Skive Sejlklub.